Halv-dekket med vinterpresenning

Halv-dekket med vinterpresenning

Vintersituasjonen 2020/2021

Tildekking av båten.

Også denne vinteren har jeg bare utført en begrenset tildekking av båten. Gjort bare for å skjerme litt for den verste tiden av vinteren. 

Tildekkingen av båten ble som vanlig avgrenset til en solid presenning over bommen fra masten og aktover, for å beskytte litt mot forventet kulde, nedbør og snø som kan komme over cockpit og kalesje som dekker over cokpiten. 

(I ettertid ser jeg  da vinteren hadde sluppet taket at denne enkle tildekkingen I stedet  har gitt et stort vaskearbeid som jeg kunne ha sluppet hvis jeg hadde dekket båten skikkelig for vinteren.  Det skal jeg huske til neste vinter !)

Denne litt enkle vinter-tildekking har igjen vist at båten har fått økt algevekst på dekk, lukepakninger er blitt svekket, beslag trinser og tauverk har fått vesentlig økende grønnlig skjær, og vårens klargjøringsoppgaver har fått et større omfang enn hvis båten hadde vært helt tildekket gjennom senhøst og vinter.

Så derfor til neste vinter 2021/2022 fra ca desember til januar-februar, skal jeg tildekke båten med heldekkende og solid formsydd presenning fra ende til ende, fra baug til hekk.

Da må jeg heller innstille meg på at en sånn plutselig helg med vinterbruk ikke kan skje. Noe jeg ofte har tenkt kunne muliggjøres. Siste års praksis viser at slike vinterturer ofte blir en god ide, noen ganger har skjedd, men i praksis i hovedsak er mer en illusjon enn en realitet. 

Det betyr at jeg nå de neste årene, sist i november, må bare akseptere at båten skal ligge stille og hel-tildekket i opplag på sjøen, inntil vinteren har sluppet taket...i år engang ut i februar..mars? 

Ja, sånn skal det altså bli til neste vinter.. 

Sprayhood.

Har også tidlig i høst oppdaget at sprayhooden  snart ikke holder mål lenger. Ser tydelige tegn på at jeg trenger en ny sprayhood, og finner etterhvert ut at ingen leverandør har mal til min Bavaria-modell med denne sjeldne sentercockpiten. Det betyr at jeg snarest må være forberedt på å betale ekstra for å få laget en egen mal til ny sprayhood for båten.

"Våronn" på båten

Som sagt så oppdaget jeg sist høst at sprayhooden snart ikke holder mål lenger. Ser tydelige tegn på at den "synger på siste vers"....og må finne noen som kan levere en ny, snarest mulig...båtlivet har sin pris. 

Unskylder meg med at mange båtfolk også tenker som meg at gleden med båtliv er mye større enn det kostnadene kan kvele. Men likevel også at det er best hvis utgiftene kan planlegges på litt sikt.

Ny sprayhood.

Gjorde en avtale med seilmaker Iversen i vinter om å få laget en mal og få sydd klar en ny sprayhood til sesongen. Med nytt stoff av Sunbrella, og nå i blå farge.

Resultatet ble bra, og skipper og mannskap ble godt fornøyd da den ble ble hentet på fabrikken og selv montert. Prisen for sprayhood ? Jo, ikke helt billig...den kom på ca 25.000Nkr.

Ja,... jeg har først vurdert andre leverandører... som blant annet Kapell og Annat i Malmø, og firma i DK der sist nevnte selvsagt ville ha betalt i  dansk valuta. Kunne da spare 4000 Nkr, men...?   Og i Malmø hadde de ikke mal, og da måtte  firma ha båten  eller tilsvarende på stedet for å ta mal. Kanskje mulig, men så ble jeg usikker på konsekvensen hvis jeg kjører over grensen med ny sprayhood.  Da må utgiften tolles, og da blir totalprisen noe høyere. Mer strev enn særlig god gevinst. Det ble droppet, og derfor ble jobben utført lokalt. 

Den gamle og ufargete kalesjen over cockpiten som sjelden monteres opp i sommermånedene , der er stoffet fortsatt i god stand og holder fortsatt til sitt bruk.

Tauverk, fall og liner

I år var det tid for å demontere alle fall og liner som alle var tydelig grønne av alger og groe. Har tatt dem hjem og kjørt alt gjennom vaskemaskinen på ullprogram med Milo vaskepulver, og det ga dem tilbake sin naturlige utseende.

Flere av disse linene har til nå aldri vært demontert av meg, fordi de har fungert tilfredsstillende, selv om de var skitne.  Kanskje kan skitne fall og liner ombord hos meg forklares med at det  har vært ganske så tidskrevende å få demontert alt. Da har jeg i det lengste, og alt for lenge latt være å ta dem ned eller ut ffra og gjennom diverse trinser. Mye for å slippe problemene med å etterpå finne rette trinser til hver line med sin rette retning og montering. Har av den grunn istedet bare fortsatt å seile med skitne fall og skjøter og utsatt dette "til en annen gang" når jeg har bedre tid.  Egentlig, og bare en dårlig unnskyldning for meg selv. 

Den første oppgaven med linene ble å få ned og demontere storseilfallet for å få det hjem til vask....fallet hadde etter mange års værpåvirkning fått en noe guffen grønnlig farge, og det tidligere hvite fallet med røde tråder hadde mistet sin tidligere renhet.

Etter vask av storseilfallet oppdaget jeg at det hadde steder med tydelige tegn på gnag, og da innså jeg at det måtte erstattes av et nytt fall. Målte opp lengden på det gamle og bestilte nytt fra seilmaker Iversen med samme lengde og dimensjon av dynema kvalitet. Bestilte samme fargekombinasjon, (hvit med røde tråder) og fikk opplyst at jeg skulle få melding når det var klart for å hentes hos seilmakerens produksjonsverksted i nabo-kommunen.

Noen dager senere fikk jeg beskjed at det nye fallet var klart til å hentes. Dro da med bil en times kjøretid unna og hentet det nye fallet. Da jeg kom fram fikk jeg vite at det nye fallet mitt var ferdig og oppmålt, men ble i en annen farge enn jeg hadde bestilt !!  Dette ble begrunnet i at han ikke kunne levere i den fargen jeg hadde bedt om, og at det nye fallet mitt nå blir i grønn farge !! 

(Min tanke er at han i alle fall heller burde ringt og opplyst meg om dette, så jeg kunne vurdert dette og kanskje kjøpt fargekombinasjon jeg vllle ha, fra et annen leverandør.)

Jeg ble først litt paff og overrasket over farge-endrngen uten et varsel, men for å holde relasjonen på et passende nivå, valgte jeg å se saken positivt.  Og så tenke at fargen på det nye storseilfallet er mer praktsk enn estetisk. Og med sin merkelig grønne farge så vil det i alle fall ta lang tid før algevekst vil vise seg på fallet.. ..🙂

Bom-jobb

På stormasten står det en bom som holder ut/ned foten på storseilet.

Skulle ta ut linen som går til storseil-traveren inne i bommen for å få den hjem i vaskemaskinen i samme slengen med andre liner. Traveren (en liten vogn på hjul i renne inne i bommen) syns jeg gikk litt tregt så jeg ville ta den ut og smøre den opp.

Først ble nokken (deksel) ytterst på bommen demontert for å få dratt ut traveren. Som sagt så gjort... og da jeg dro ut traver-vognen, så i neste øyeblikk spratt seks løse vinyl-hjul ut fra traveren og falt fritt og uventet  ned på dekket. Og ett av disse løse hjulene spratt plutselig videre ut i sjøen og forsvant! Og dermed sto jeg nå uten en brukende traver som manglet et hjul...og dermed ubrukelig til å få dratt ut storseilet.

Jeg tenkte det bare var å kjøpe nye deler  og hjul hos Bergens store seilmakerbutikk som dessuten var forhandler for Selden-utstyret på båten. Men så enkelt var det ikke med deler..jeg fikk opplyst at forhandler her i Bergen hadde minst 3 uker leveringstid.

Så lenge kan jeg ikke vente med å seile.

Etter flere egne undersøkelser på nett etter alternative løsninger, fant jeg ut at det ble raskere å bestille delene fra et firma i Oslo som kunne love å få deler sendt til meg allerede i neste uke, da uke 11..  Jeg fant selv frem til rett delenummer i Selden-katalogen, bestilte på en mail, og Oslo-firmaet sendte meg delene i posten i følgende uke som de lovet. Delene kom, og det kaller jeg god service.

Rekke-sikkerhet

Som båteier har jeg ansvaret for sikkerheten for medseilere. Derfor har jeg blant annet nå gjennomgått sikkerheten i rekke og rekke-wirene på begge sider av båten og har begynnt å fornye skjøtekroker i rekken. 

Har og fjernet rekkenettet fra baug til hekk på begge sider som har gjort sin funksjon gjennom mange år, og vært med til å sikre barn og hund på mange turer. Nettet hadde etterhvert blitt tydelig preget av algevekst med grønnlig skjær. Og barna er blitt store, og hunden har mønstret av. 

Rekke-wirer ombord er de originale fra 2003 da båten var ny. Og av typen som er innbakt i plast og vanskelig å sjekke sikkerheten i hver wire.

Etter råd fra rigger under siste års riggsjekk for medlemmer i seilforeningen, begynte jeg nå i år å prøve å skjære av plasten. Men etter noen timers iherdige forsøk, ga jeg opp denne metoden.

Tok derfor mål av alle lengder både på styrbord og babord side, og bestilte nye målsatte wirer med nye terminaler. Alt fra et riggfirma i Oslo. Disse kom senere i posten til avtalt tid og jeg monterte alle opp med det samme. på samme dag de kom i posten.

Nå er båtens rekker i alle fall sikker for medseilere i mange nye år. Og prisen for dette..?  Rundt 7000 Nkr.

Og nå fortsetter for øvrig beskrivelsen av året 2021 på neste side...den finner du øverst til høyre under  meny "Mer" der du velge avsnitt 2021 Region Vestlandet...og der kan du alternativt  velge samme års fotoalbum.  Ha det kjekt...🙂

Gamle rekke-wire var plast-belagt og umulig å inspisere holdbarheten

Gamle rekke-wire var plast-belagt og umulig å inspisere tilstanden på cordene og holdbarheten av sikkerheten.

Nyeste kommentarer

21.06 | 09:07

Hei A, höres ut som om du&dere får enda en interessant seglings sommer! Jeg önsker deg god seglas langs Verdens Vakreste Kyst! SkipOhoi!⛵️

01.05 | 16:26

Interessant å lese om deg og ditt. God tur videre og håper du får godt vær med god bør.

12.01 | 15:08

Skjetten, ikkeskjetten. Bj

12.01 | 15:07

Mange fine bilder! Viktigste kommentar: du er ikke Skjetten! Bjørn