30.juni kl 11 seilte vi ut fra gjestehavnen i Venersborg og fulgte den smale elven nedover mot hovedleden for større skip som fører videre forbi Trollhetta og inn i Trollhette kanal. Vi passerte flere velordnete boligområder langs elvesiden, og like utenfor Trollhetta dukket det i 12-tiden opp nyere bolig-høyblokker.
Halv ett (12.30) fikk vi grønt lys og seilte inn gjennom sluseåpningen og havnet inn langs en kanskje 100 meter lang steinmur-kai inne i en brei og stor sluse. Den heter den Øvre sluse nr. 2. ved Trollhetta by. Vi ble liggende longside bak en stor 80-fotsr tre-seiilskute med svart-tjæret skrog. og på motsatt side av oss lå to 40-fots hvite cabincruisere som trolig kom fra byer i Veneren. De var nok på tur til den svenske vestkysten for å holde ferie, og skulle bare ned til Gøteborg og så dra nordover langs den svenske vestkysten.
Nåvel, nå var vi altså inne i en helt annen kategori sluse her ved Trollhetta enn i Gøta kanal, og teknikken ved slusing noe anderledes. Her måtte mannskapet feste sine lengste tau rundt kroker i sluseveggen, men bli ombord, og regulere lengden ettersom båten sank nedover. Her gikk det raskt unna, og tauene måtte gjenntatt raskt flyttes nedover til de lavere krokene som stadig dukket opp i sluseveggen. Mistet man feste i krokene i veggen , var risikoen stor for at båtens ende ble sendt ut og tvers i slusen av vannstrømmen. Vannet i slusen forsvant fort, og i neste øyeblikk var øverste slusekanten der vi hadde startet, nå plutselig 15-20 meter oppe, og tilskuerne som sto bak gjerder og så på, var blitt små som maur der oppe. Så åpnet den gigantiske slusporten seg, og grønt lys viste klart, og så kjørte seilskuten først ut, og deretter fulgte første cabincruisere, og til sist Tatanka.
Og sånn gikk det nedover noen ganger, jeg husker ikke for øyeblikket hvor mange sluser vi måtte igjennom på denne måten. Enten to, eller tre store sluser, og så var vi ute og nede på nærmere normalt havnivå. Deretter måtte vi bare følge nedpver forbi Lilla Edet i Gøta elv og videre til vi passerte Gøteborg. Men før det, gikk vi til kai ved Kungelv og nær like ved borgen ved Kungselv. Her fikk vi oss en fin gå-tur i solnedgang rundt borgen på kvelden, før vi gikk til ro.
1.juli var datoen den neste morgen og været var fortsatt like strålende. Vi dro videre fra Kungelv allerede rundt klokken 09, med plan om å passere Gøteborg og nå frem til havn på Bjørkø like utenfor Gøteborg og på vestkysten.
To timer etter Kungelv passerte vi under broen i Gøteborg, med 70 centimeters klaring til masten, og like etter seilte vi forbi byens nye Operahus og gjestehavnen "Lilla Bommen", før vi i omkring en times tid fulgte merket seilled ut fra Gøteborg, og deretter endret kursen nordover mot den planlagte gjestehavnen på øyen Bjørkø, litt nordvest for Gøteborg. Den plassen kjente vi godt fra tildligere seilaser. Klokken 16 gikk vi inn i havnen på Bjørkø.
Seilasen fra Østersjøen i øst og tvers gjennom Sverige er med dette gjennomført og " i boks ". Gjennomfarten tvers over Sverige startet i Mem den 13.juni ...og er nå den 1.juli fullført i 2018 nå for denne gang.
Ute på svensk Vestkyst
På Bjørkø skal Tatanka nå bli liggende stille i gjestehavnen i rundt 10 dager, mens Unni og jeg tar en seile-pause, og drar landeveien til DK og som avtalt møter barna og de andre i familien i leiet sommerhus for anledningen. ... Og slik ble det..🙂
NÅ TID FOR L-A-A-N-G SEILER-PAUSE...
13 juli seilte Tatanka ut fra øyen Bjørkø for denne gang. Ombord er det nå nye medseilere og mannskap, mine to sønner, Rasmus og Mikkel.
Vi kom ombord sent i går kveld fra familiens fellesferie i DK, og nå skal vi tre seile nordover langs svenskekysten sammen, opp til Strømstad. Der skal Tatanka så etter planen på nytt etterlates uten mannskap i omtrent 8-10 dager i gjestehavnen der, mens vi tre så tar en tur hjem med bil.
Første dagsetappe.
Ut fra Bjørkø tok vi etappen opp til sundet sør for Marstrand, og gikk for motor gjennom sundet og inn til Marstrand. Der vi fikk kapret oss en bås nest-ytterst på ene gjestekaien, og vi fortøydde med baugen mot vest og vinden. Så gikk vi runden på turstien rundt øyen, badet, og så på den imponerende Carlsborg festning, som i sin tid ble beseiret av norske Tordenskjold og et fåtalls menn med en bløff. Morsom og utrolig spektakulær historie, men så var han vel "ækt´ trønder".
Andre dag
Neste dag dro vi ut fra Marstrand og videre i nordlig retning. og, fortsatt med bare godvær. Vi bestemte oss for å gå nordøstover og helt inn til Uddevalla, for å finne en fotballpøbb der og få med oss finale i fotball-VM.
Og dessuten hadde jeg fra tidligere hatt lyst til å ta turen innom den kjente øyen Orust. Ikke minst også for å få sett hvor de kjente båtbygger-stedene på Orust ligger.
På turen innover Hake fjord nordøst for Marstrand, passerte vi også øyen Tjørn og under den broen som for endel år siden en grytidlig morgen i tett tåke ble påkjørt og ødelagt av en stor godsbåt, med det tragiske utfall at flere personbiler kjørte rett ut i tomrommet og ned i fjorden uten at noen fikk varslet at broen var falt ned. Stygg sak som førte til nye regler for brobygging over sjø.
Vi fikk en kjekk kveld og opplevelse i ny gjestehavn i Uddevalla.
Tredje dag
Neste dag og neste etappe passerte vi forbi båtbyggeriene For Hallberg Rassy, Vindø, Malø og flere. Deretter kom vi sent til neste kveldshavn i smikkfulle Lysekil. Fikk ingen plass, og vi fortøyde i stedet på bunkerskaien og tok sjansen og overnattet der, og stakk ut tidlig neste morgen.
Etter seilplanen for denne dagen skulle vi ankre opp innen rekkevidde for Strømstad neste dag... Sent på dagen så vi oss ut en merket egnet liten vik på innsiden av Styrsø utenfor Strømstad. Men 2-300 meter før vi nådde inn til plassen for å slippe anker , kom det en cabincruiser susende og gikk rett inn foran oss og fortøyde der vi hadde tenkt å legge oss.
Etter litt banning, gikk vi for motor litt videre og inn i en rolig vik og fant et passende ankringssted ved siden av en annen Bavaria for anker. Gutta fikk her god tid til å bade og far tok en pils i i solen i cockpiten før middag. Alle fornøyd..
Fjerde dag
Neste formiddag dro vi inn til Strømstad og la Tatanka i opplag i "langtidshavn". Og så tidlig neste morgen dro vi med bil en tur til Bergen. En uke senere skulle jeg dra tilbake til Tatanka og fortsette seilasen til Bergen. Forhåpentligvis klarer jeg til da å få avtalt om minst en medseiler til hjemturen. Vi ser...
Nyeste kommentarer
21.06 | 09:07
Hei A, höres ut som om du&dere får enda en interessant seglings sommer! Jeg önsker deg god seglas langs Verdens Vakreste Kyst! SkipOhoi!⛵️
01.05 | 16:26
Interessant å lese om deg og ditt. God tur videre og håper du får godt vær med god bør.
12.01 | 15:08
Skjetten, ikkeskjetten. Bj
12.01 | 15:07
Mange fine bilder! Viktigste kommentar: du er ikke Skjetten! Bjørn