1.august. I går dro alle båter hjem igjen fra festivalhelgen i Skjerjehamn.Tatanka dro videre nordøstover og inn til Eivindvik. Fikk presset oss inn på eneste ledige plass ved gjestekaien nedenfor hotellet der, og betalte gjesteavgiften i resepsjonen og fikk fritt tilgang på hotellets dusj og toaletter. Det ble en herlig renselse etter en søkkvåt og lang festival.
Senere i dag kom Carina og Arild med fly fra Oslo og videre hurtigbåt hertil fra Bergen, for å være mannskap og seile med oss i noen dager.
Vi tok en helaften ombord liggende longside ved gjestekaien den første kvelden..og neste dag var regnet på plass, og vi seilte videre innover i fjorden til det historisk berømte stedet Gulating. Der fortøyde vi og gikk på land og vandret rundt på ting-stedet der høvdinger fra hele landet i tidlige tider rundt år 1000 hadde samlet seg på tinget der og der de drøftet seg frem til viktige lover og avgjørelser som fikk samlende betydning for utviklingen i Norge. Dette klarte de den gangen, lenge før en demokratisk praksis ble en politisk styringsmetode i andre land i Europa. Kunstneren Bård Breivik har de seneste årene med sine mange 22 kjempestore steinsøyler vært med i ettertid til å gjøre tingplassen ekstra imponerende og attraktiv for besøkende turister og tilreisende.
Etter en times tid på stedet, kastet vi loss i gjen og satte kurs vestover fjorden og så videre sørover til vi kom ut i Fensfjorden. Etter noen timer med motsjø og tunge bølger, styrte vi inn til Byrkenes for å finne ly ved en gjestekai i havnen der....trodde vi...men der tok vi helt feil. Byrkenes har ingen tilrettelegging for båtgjester..her vil de bare ha lokale fiskebåter og plass til sine egne fritidsbåter. Vi ble nødt til å dra ut fra havnen igjen og lete etter annen kai. Den fant vi litt lenger sør, rundt et nes og inn bak en holme og inn over grunner og gjennom et smalt sund..der fant vi en lokal privat marina, og der "lånte" vi en tom kaiplass der vi koblet inn landstrøm og ble liggende gjennom natten. Grunnen til at besøk i Byrkenes skulle gjennomføres var, at Arild sin far har slekt og gamle bekjente fra sin barndom, som Arild ville prøve å finne frem til.
Neste morgen dro Carina og Arild i solskinn til fots inn til Byrknes for å finne sine aner, mens Unni og jeg ble ombord og ventet på dem. Men ikke lenge etter kom de tilbake med uforrettet sak. Arild følte seg uvel og dårlig og klarte ikke å fullføre prosjektetet der.
Vi bestemte oss derfor å kaste loss igjen og sette kurs mot Askøy, og avtalte på telefon med Sølvi at hun skulle komme til Herdla og møte oss der, og kjøre dem til flyplassen slik at de kunne komme seg hjem til Oslo igjen i løpet av dagen.
Vi krysset over Fensfjorden og gikk mellom holmer og skjær til vi kom ut i Fedjeosen og videre sørover. Solen viste sin gode side og varmet mannskapet på dekk, og vi kom oss greit frem til Herdlevågen, der Sølvi som avtalt møtte med bil.
Og så mønstret Carina og Arild av og ble kjørt til flyplassen, mens Unni og jeg tok kvelden ved kaien der. Og neste dag, 3.august satte Tatanka kursen videre sørover Hjeltefjorden og vi ankom senere på kvelden til hjemmehavnen. Så var denne turen vel gjennomført.
22-23.august. Vi tok en kort to-dagers tur , der vi underveis fant på å legge til en litt skrøpelig "oppdretts"-kai ved Lerøy fort. Vel fortøyd tok vi så en vandretur rundt på faste transport-stier på øyen og fikk sett nærmere på de nedlagte kanon- og forsvarsanleggene som forsvaret nå har frigjort til Friluftsområde og tilgang for vanlig ferdsel. Her kunne nok insats fra BOF (Bergen og Omegn Friluftsområde) vært bedret, med helst bedre kai-tilbud og gjerne en utedass, for å unngå forsøpling på en flott område.
Kvelden ga oss en stilig kveldsol med god mat og vin i cokpiten. Det er kjekt med spontane småturer og !
1.september..Ja, så kastet vi loss på torsdag ettermiddag. Unni og jeg. Lett regn i starten utover fjorden. Dagslyset nærmet seg skumring, og vi bestemte oss for å finne rolig havn i Oksabåsen som vi heldigvis fant ledig på en torsdag. Fortøyde longside ved kaien.
Tok deretter den faste turen opp på høyden der statsminister Christian Michelsen tidligere koste seg på fritiden. Også vi fikk derfra skue utover Krossfjorden. Noen dugandes arbeidsfolk har siden sist vært oppe på høyden og ryddet unna mange trær som tidligere stengte for den flotte utsikten.... Nå er det blitt så fint på høyden her at det er like før folk kan ta en helaften i solnedgang her oppe. I alle fall hvis tømmerhuggerne en dag kan finne tid til å legge opp noen stokker i en ring til å sitte rundt på.
Kurs mot Rosendal.
Neste morgen, fredag 2.september, satte vi kurs over Bjørnafjorden og gjennom Lukksundet, mens regnet begrenset sikten og nytelsen i cokpiten. Vi tok peiling på Rosendal, for å gå fjelltur der i helgen. Vel ankommet Rosendal, la vi oss utvendig på nordsiden av kaien der, da innsiden var opptatt av flere cabincruisere og to andre seilbåter. Den ene var artig nok en godt utstyrt Ocean 42. Kjekt å møte på en litt større "tvillingbåt". Det skjer ikke så ofte.
Neste morgen var solen framme, og etter frokost, tok vi på fjellstøvler og smurte matpakke og kaffe i termosen, og så la vi i vei først til utkikks-boden nordøst ovenfor havnen. Det tok vel en times tid opp der, og da ga vi oss tid til å sitte og nyte solen og den stille fjorden nedenfor. Siden været så ut til å ble rimelig bra enda noen timer, så gikk vi videre oppover flere kilometre på godt merket sti høyere og videre innover fjellkammen Strandeggi på motsatte side av den mer kjente fjelltoppen Melderskin. Vi endte til sist opp på en topp med en unevnt varde som muligvis på kartet het Storhaug. Og deretter fant vi en bratt sti ned på østsiden og kom til sist ned til trolig Åsvoll og fulgte en grusvei ned tilbake til havnen.
Søndag ble det sein frokost i solskinn, før vi slapp fortøyningene og fulgte samme kurs tilbake til hjemmehavnen der vi la til kai ved 18-tiden. En bra helgetur med god variasjon.
Når været er som nå, fredag den 16.september, da er det nesten umulig å holde seg inne på fast landjord. Varmt, sol, skyfritt, båter på vei ut fjorden... uimotståelig...
Unni og jeg handlet litt god mat, hoppet ombord i Tatanka...og fulgte etter de mange andre båtene som allerede var på vei. Vi antok at alle gode plasser i nærheten ville bli tatt av båter som var tidlig ute, eller som gikk hurtigere. Derfor gjorde vi det enkelt, og satte kurs mot stedet vi tidligere hadde funnet bra for ettermiddagssol. Mot alle odds var det ledig ved kaien ved Lerøy fort, så vi gikk inn der og fikk fortøyd slik vi ville.
Etter kort tid i fred og ro kom det en 20 fots speedbåt opp på vår side, og 4-5 ungdommer ombord spurte om de kunne få lov å fortøye utenpå oss en kort stund for å gå opp til fortet og se på anlegget. De var ganske pussa, men i godt humør, så vi hjalp dem med fortøyningen, før de klatret over Tatanka og gikk høyrøstet opp til fortet. En times tid senere kom de tilbake, og ramlet ombord, før de startet opp, takket for seg, og speedet utover og forsvant. Og roen kunne senke seg igjen.
Det ble en utrolig fin kveld i cokpiten. Neste dag, lørdag, dro vi tilbake til hjemmehavnen.
Søndagen tok vi bilen til Gullbotn og gikk til topps på Gullfjellet. 🙂
4.oktober...og det fantastiske tørre og solrike høstværet fortsetter...Tatanka savner sjø, bølger og tur..
Nordsjøarbeider og kamerat Rolf er klar for tur og stiller som mannskap til en kort tur som startet på tirsdag formiddag med innkjøp av nødvendig proviant hos den lokale kjøpmannen.
Så kastet vi loss fra marinaen og satte kurs utover mot Krossfjorden. Det var blikk stille og Volvo-Neste dag dro Odd tilbake til sin marina på Hjellestad, mens Tatanka med Rolf og jeg fortsatte utover Selbjørnsfjorden og inn gjennom Brandasund, og gikk deretter vestover og ut på yttersiden av Bømlo og sørover, og til slutt gikk vi inn til øyen Espevær der vi fant kaiplass. Rolf var lokalkjent på Espevær og vi fikk en god spasertur på kryss og tvers der jeg aldri hadde vært før. Etterpå spiste vi ombord og fikk oss noen gode pils.
Neste morgen seilte vi tvers gjennom Espevær og ut på sørsiden av øyen før vi satte kursen inn Bømlafjorden og deretter nordover Nyleia, og tilbake forbi Bekkjarvik og tilbake til hjemmehavnen torsdag kveld. Super tur !
Neste tur-innlegg finner du ovenfor til høyre under "Mer"motoren koste seg uanstrengt mens Tatanka satte kurs inn mot Austevoll. 3 timer senere gikk vi til kai i Bekkjarvik. La til ytterst og på innsiden av flytekaien inne i gamlehavnen foran Gjestgiveriet.
Litt senere på dagen gikk vi innom for å sjekke ut hva Gjestgiveriet hadde å tilby. Der fant vi en veldig koselig pøbb som vi straks måtte teste ut. Og vi fortsatte testingen en god stund..også fordi vi fikk besøk ved pøbb-bordet vårt av skipperen på en nabo-seilbåt. Han hadde samme dag tatt seg en spontantur til Bekkjarvik og søkte litt selskap. Odd var en eks-politi og viste seg å være en ekte grei kar og vi fant alle godt tonen og ble sittende lenge i pøbben og snakke... om mangt og meget... det var ikke få tema som ble tatt opp, både om mange tur-erfaringer.. "havet, sjøen og livet", for å si det sånn.
Sent på kvelden gikk vi alle inn Gjestgiveriets spisesal der vi fikk stedets verdensmester sin selvkomponerte varm-mat av villsau. Det var kjekt og veldig velsmakende.
22-23 oktober
Rune hadde lyst å bli med på sin første tur som mannskap ombord i Tatanka, og da været fortsatte med sol og tørke og flotte høstfarger, så passet det å ta en kort tur ut igjen fra lørdag til søndag. Rolf hadde positive minner fra siste tur og var også klar til å bli med ut igjen.
Rolf og jeg var innom butikken først, og så møtte Rune på parkeringsplassen utenfor marinaen. Så kastet Tatanka loss og vi satte kurs i forhold til vindens planer for helgen. Lørdag skulle vinden komme litt fra nordvest, og neste dag varslet Yr at den kom fra øst. Den ble ikke mye kraft i, så vi satte kurs østover Krossfjorden og forbi Røttingen lykt og peilet oss inn mot Våge på øyen Tysnes. Fant god kaiplass, sammen med 3 store katamaraner som allerede var fortøyd der.
Rune, Rolf og jeg tok en rundtur til fots i Våge, før vi stakk innom den lokale pøbben, der vi fikk prøvd husets service i en time eller to. Deretter gikk vi ombord, laget middag, og litt drikke, før vi alle var trøtte og klar for natt.
Neste dag kastet vi loss og dro på "sightseeing" innom havnen Uggdalseidet der ingen av oss hadde vært før. Vi fant ut at det ikke var nødvendig å gjøre det flere ganger...kjedelig sted...men vi så en stor ørn underveis..
Hjemturen gikk en stund for seil over Bjørnafjorden, før vi startet motor og sveipet innom Oksabåsen for at Rune skulle få se det omtalte stedet.
Deretter bar det rett tilbake til hjemmehavnen i Marinaen. Enda en uhellsfri og da vellykket helgetur var i mål!
Nyeste kommentarer
21.06 | 09:07
Hei A, höres ut som om du&dere får enda en interessant seglings sommer! Jeg önsker deg god seglas langs Verdens Vakreste Kyst! SkipOhoi!⛵️
01.05 | 16:26
Interessant å lese om deg og ditt. God tur videre og håper du får godt vær med god bør.
12.01 | 15:08
Skjetten, ikkeskjetten. Bj
12.01 | 15:07
Mange fine bilder! Viktigste kommentar: du er ikke Skjetten! Bjørn