2017. Avdekking av prosjektet for året.

13.februar. Endelig har alle forberedende avklaringer ført til en konklusjon om tur-retning og langt på vei også delvis innhold og foreløpig mål. Det har tatt sin tid å sjekke ut i alle realistiske og aktuelle retninger. Og nå kjenner jeg en god tilfredshet med å endelig vite hvor kursen i grove trekk skal gå denne sommersesongen i år.

Ja... da er bestemmelsen fattet, ..og i år går Tatanka inn i Østersjøen.., Ja, endelig ..dette blir første turen inn i Østersjøen. Men forhåpentligvis blir det flere turer i kommende år. Har fått en veldig nysgjerrighet på både Finnland og de baltiske landene etterhvert. Har lest en god del om flotte og opplevelsesrike kyster og land i den retningen. Så kystene der ligger bare der og venter..🙂

Men det får komme i fremtiden. I år blir det den første turen inn i Østersjøen,... og det blir en litt sånn "prøve-erfaringstur", ..for å teste "føret" litt i Østersjøen og gjøre noen erfaringer om de nærmeste kystene der.

Tanken er å følge svenskekysten innom steder, øyer, byer og havner, sånn som blant annet Gotland, Åland og sånn..og danske øyen Bornholm, for å nevne litt... Vi får se det an underveis... liker ikke å låse steder fast så tidlig eller på forhånd... viktig å holde på friheten, ..og mannskapet har dessuten og en viss medbestemmelse her, og da nåkke å si om havnevalg å sånn...og for ikke å glemme..naturen og været har og en del medbestemmelse også.

Når planen til turen dessuten  er å starte "grytidlig" i sesongen,  så er det samtidig også for å virkelig kunne få anledning til å bruke laaang tid på veien.

Med "grytidlig" menes at planen da er å starte tidligst mulig i mai, gjerne før det! Her er avgjørende at Tatanka først som vanlig skal klargjøres og utstyres skikkelig for tur. Blant annet landsetting for stoffing og nye anoder og en reparasjon av fartslogg-impeller som er i ustand.

Det er enda så langt litt puslespill med samspill av både fast mannskap, og mannskap som sier seg lyst til å komme og ta del på en eller flere strekninger. Her er det mest praktisk og enklest for planleggingen, å la manskapenes ønsker og behov følge kalender, og så vil Tatanka gå inn  til kai og plukke opp, eller sette mannskaper  av, i en havn som passer underveis for mønstrende mannskap.

Men realiteten er ofte ikke bare så enkelt som sagt...og det er et poeng at deltakere ombord samtidig også skal få til en god og praktisk form som både deltakere og skipper kan finne levelig og positivt. Så en stor grad av smidighet og velvilje må til underveis...,  det gjelder for alle som har lyst og vil delta en tid ombord. Dette går seg alltid greit til, når alle kan snakke..🙂

Generelt  ønskes at alle mannskaper ombord etter beste evne, tar likelig del i ulike oppgaver som oppstår underveis. Det mannskapet som har lengst periode og varig tørn ombord, har i utgangspunkt fordelen av prioritet på egen lugar forrut. Det betyr ofte at mannskap med kortere innhopp til vanlig må godta å benytte køyene i salongen om natten.  I noen tilfeller kan det medføre at man da må tørne inn (legge seg) sist om kvelden, og kanskje av og til stå først opp om morgenen, før frokosten igangsettes. Her må det vel mange ganger tåles avvik fra regelen (hvis ikke annet er avtalt). Så bare slapp a*...her praktiseres ingen nazi-døgnrytme, for turen går i feriemodus. Og vi skal ha det artig. 🙂

Kjære leser og båt-elsker, her gjelder bare å ta kontakt, kappe "hjemme"-fortøyningene og kanskje melde fra på e-post eller telefon om sin reiselyst med Tatanka.

Ta kontakt via mail eller telefon, så kan vi diskutere muligheten ut fra kalenderen som passer for det du har tenkt kan passe for deg.   Vi finner gjerne en løsning.  Det er og en mulighet at du kan ta med deg en annen voksen person (en kjommi, venn eller venninne) på din etappe.  Du kan sette bilen din fra deg i en havn, følge med på en etappe, og så ta tog eller buss tilbake til bilen etterpå. 

De mest utfordrende øktene på langturene, er vanligst der hvor skipperen står uten noe mannskap, og selv må klare brasene sjøl. Det har rett nok i flere år gått rimelig  bra på tidligere turer, men erfaringen min er at det er best og mest trivelig å ha mannskap ombord... Kanskje spesielt i år når skipshunden Chilli har mønstret av for alltid. Både et savn og samtidig kanskje og en lettelse...trur eg..🙂 Han hadde jo sine behov som ofte måtte ha prioritet foran mine egne.

Vel,  i år er altså en del av planen å "sleike" kysten helt fra hjemmehavnen her i fjorden, og videre sørover langs vestlandskysten, underveis bruke grundig tid på nye og gamle steder rundt sørlandskysten, og etterhvert så gjøre en mye grundigere utforsking langs svenskekysten. Her er mange småsteder og viker, barer og gjestehavner, fjelltopper og knauser, severdigheter og annet spennende, som må studeres og navigeres konsentrert etter. Og helst fotograferes, hvis du kan.

Sist denne turen med Tatanka gikk langs og forbi mange av disse kystene, var sommeren 2014. Men den gang gikk det rimelig fort sørover. Fordi det da var et forholdsvis "travelt" mål om å nå fram med Tatanka til Danmark og stedet Rørvig i Nord-Sjælland innen en bestemt dato. Der hadde jeg på forhånd bestilt en fast havneplass for 10 neste dagene. Det var fordi det her var høysesong i en populær havn.  Den gang ble det alt for lite tid til å "nyte" norske- og svenskekysten skikkelig. Dette er et ønske som skal tas skikkelig igjen på denne turen i år 2017.

Og denne gangen er det ikke fastsatt noen fastlåst hjemkomsttid for Tatanka. Denne turen som starter i år skal være et ekte "lyst-seilas"... 🙂 ..en start uten en fast avtalt hjemkomsttid for båt og skipper.  Høsten 2018 høres greit ut...foreløpig..

What´s up?....Ka skjer?

30.mars.  Beklager det, hvis du syns at det i lang tid for tiden er lite aktivitet på seiltur-sidene her. Det stemmer...du har helt rett..derfor min beklagelse.

Forklaringen er enkelt og greit at Tatanka fortsatt ligger innpakket i presenning fordi denne vinteren har alt for lenge vært uavklart om den er ferdig. Mildvær har det vært, men dette stadige regnværet og med stadige temperaturer pendlende frem og tilbake rundt "null-punktet" har i lang tid (flere måneder) ikke inspirert nok til en tidlig innsats for å fjerne presenningen snarest.

Men i mellomtiden har jeg i alle fall brukt mye tid til diverse forberedelser til den forestående seilturen. Forberedelser som klargjøring av utstyr, anskaffelser av manglende, eller bedret sikkerhetsutstyr, planlegging av ruter, og bestilling av realistiske og aktuelle papirkart og havneoversikter, fornying av tauverk etc. Altså forberedende planlegginger.

Samtidig, eller i stedet og for tiden, så går hovedfokus i mars på å arbeide på eget naust. Jeg har for flere år siden sett at store deler den gamle tak-pappen på naustet var revnet. Resultater av mange år og de senere høststormene. Har (for) lenge tenkt å legge på ny papp. Oppdaget nå siste år tegn på fukt i taket innvendig. Derfor hadde jeg bestemt meg for at i år skal jeg legge på ny papp før årets lange seiltur skulle starte. 

Men vårens fuktige periode har gjort at jeg hittil ikke fikk starte den jobben. Men nå i mars da det plutselig kom flere tørre dager, så fikk jeg kastet meg rundt og startet tak-jobben med å rive av restene av den gamle takpappen...og da oppdaget jeg at større deler av taket var pill råttent. Jobben ble mye større enn først tenkt.

Derfor er det så lite skriveaktivitet enda...jeg må bare holde fokus på reparasjon av naustetak før jeg tar av båtpresenningen. Våger ikke å drive både med båt og med naustetak, da er jeg redd at naustet taper. 

Til nå har jeg skåret vekk og fjernet råtten sutak-plank og taksperrer, og deler av kledning og satt inn nytt. Skikkelig møkkajobb. Har nå begynnt å legge ny underlagspapp og legger helt nye sløyfer og lekter. Til sist skal jeg legge helt nytt yttertak som naustet aldri har hatt. Begrenser meg likevel litt i denne omgang og utbedrer bare den skadete og ødelagte værsiden på sørsiden. Og så får jeg ta den uskadete nordøst-siden senere etter hjemkomsten. 

Planen er å bli ferdig med taket til over påske...og sååå....da starter avdekking av båten. Deretter kommer resten av forberedelsene til tur, herunder både generelle tekniske årlige vedlikehold og noen korte  "oppvarmingsturer" frem til den endelige  avreisedatoen, som ikke er nærmere fastsatt enn rundt 1.mai 2017. 

Som du skjønner...det er mye som skjer, før det skjer..🙂

Like før start nå..

28.april.  Det nærmer seg avreise.. Naust-taket er ferdig og tett, og  det er blitt bedre enn noen gang..jeg kan dra med god  samvittighet. Stillaset er demontert og båret opp til vei for henting,  og "byggeplassen" er ryddet.

De siste kveldene har gått til klargjøringer ombord. Alt av motorstell er gjort unna..diverse filtre og impeller skiftet, oljeskift, nytt og bedre grovfilterhus (Racor) er montert. 

Diverse sjakler er sikret, redningsflåten er påmontert igjen, og Mercury motor til gummibåten er på plass på hekken. Genoa-seilet er ferdig hos seilmaker og ligger ombord klar til montering. Ekstra tauverk og noen nye fendere ligger under lukene. Har avtalt tid med kjølemontør i Stavanger som skal komme ombord og ta service på kjøleboksen når jeg ankommer.

Nyinnkjøpt Horizon håndholdt VHF med gps, i tillegg til den nye Simrad stasjonære VHF som ble kjøpt i Sandnessjøen og montert der i 2015. Tror alt vesentlig utstyr er anskaffet og på plass nå. Får eventuelt supplere underveis hvis jeg har glemt noe nødvendig.

I kveld skal alt av kart organiseres kronologisk før det tas ombord. 

Planen er å kaste loss i løpet av helgen.. 

Dessverre er det helt på tampen blitt noe usikkerhet om stabilt mannskap og hvem som kan være med fremover. 

Nyeste kommentarer

21.06 | 09:07

Hei A, höres ut som om du&dere får enda en interessant seglings sommer! Jeg önsker deg god seglas langs Verdens Vakreste Kyst! SkipOhoi!⛵️

01.05 | 16:26

Interessant å lese om deg og ditt. God tur videre og håper du får godt vær med god bør.

12.01 | 15:08

Skjetten, ikkeskjetten. Bj

12.01 | 15:07

Mange fine bilder! Viktigste kommentar: du er ikke Skjetten! Bjørn