17.juni..Ut fra Kungshamn i strålende vær og fin vind...seiledag...satset på en omvei innom øyen Malmøn, og lå etterhvert lenge i kjølvannet av en 38 fots Najad, før han tok en annen kurs innover en annen fjord enn oss. Etter noen timer seiling gikk vi inn i en trang fjord-tarm der det skulle være utlagte bøyer til båtfolk, og det stemte.., men alle bøyer var optatt. 6-7 båter hadde sikret seg en bøye. Fin vik, så vi ankret opp der i solen, og tok lunsj i noen timer. Ble vitne til at en stor ku-flokk (20-30 stykker) kom ut av skogen og omringet en lettbåt som var dratt opp på stranden. Ved enden av viken satt en forskremt familie som tross iherdige forsøk ikke kom seg bort til båten sin for å unnslippe kuflokken. Og kuene rikket seg ikke, selv om store menn prøvde å skremme kuene bort fra lettbåten.. Tiden gikk, og solen gikk ned, og gjennom kikkert så vi desperasjonen og diskusjonen i familien. Det som skulle være en hyggelig picknick på stranden for dem, ble en knallhard tid for skremte barn og voksne.
Saken løste seg til slutt da familien fikk hjelp av andre båter som rykket inn med egne lettbåter og fikk manipulert kuene bort, slik at familien kunne unslippe marerittet..🙂.
Lysekil havn neste. Etter en underholdende lunsj heiste vi opp ankeret og fortsatte videre sørøver og gikk så inn til Lysekil, der vi fant kai for natten og fikk en god vandretur på kryss og tvers i Lysekil, både i den gamle delen, og den nye delen. Traff blant annet på en eldre mann som gikk rundt langs kaien uten både bukse og undik, og som så svært forvirret ut...vi varslet en havnevakt, som tok seg av saken videre.
18.juni Til Gullholmen. Vi forlot Lysekil og fortsatte sørover..utover dagen økte vinden kraftig, men solen var fortsatt i motlys-modus. Etter et åpent havstykke fant vi det passende å gå inn et sted som het Gullholmen. Innenfor innseilingen ble det en stor overraskelse...et kjempeflott fiskevær som var oppusset og skikkelig tilrettelagt for båtferiefolket og andre mer fast-ferierende svensker som hadde fargelagt sine små fiskerhus slik svensker for lov til. Havnen var nesten full av båter, men vi fant en åpning, og fikk hjelp fra en nabobåt som tok imot fortøyningene våre. Her var det så flott at vi tok oss en ekstra dag på stedet, og fikk en lang tur tvers over hele øyen og opp på utsiktstopper flere steder..en vel anvendt dag i sol og varme.
20 juni. Til Marstrand. Ut fra Gullholmen stakk vi videre...like etter avgang møtte vi seilskuten Loyal fra Sotra/Bergen på fullt driv for seil nordover.. Det er ekstra kjekt å møte på kjente skuter langt bortefra, og vi vinket for harde livet da vi passerte hverandre..
Vi fortsatte dagen på sjøen til vi nådd fram til Marstrand, der vi fant en bra plass langt ute på en ev gjestekaiene. Hjalp et par nabobåter etter oss med å fortøye, før vi tok stedet og øyen nærmere i øyesyn. Været var stadig strålende. Havneavgiften her var 420 svenske penger..ikke spesielt billig, med andre ord.., men på et slikt kjendt sted er det ikke annet å vente, så vi tok det pent..🙂. Den neste dagen, 21.juni, tok vi rundturen til fots rundt Marstrand øyen. Hele øyen er full av stilige turstier og flott vegetasjon. Vi tok stiene som følger kysten rundt. Vi brukte dagen fra frokost og fram til klokken 17 på disse naturstiene, før vi gikk ombord og kastet loss og dro videre i retning mot Gøteborg. Planen vår for kvelden var å finne en havn som var rimeligere lenger sør. Vi fant ikke noe passende før vi hadde krysset innseilingen for skipsfarten til Gøteborg. Vi fant plutselig en vik der det var lagt ut gjestebøyer..på øyen Styrsø..der fant vi gratis havn og ro for natten..rigtig sleten etter en lang dag med både rundtur på Marstrand og deretter en lang dag på sjøen.
22.juni slapp vi bøyen etter en vindfull natt. Hadde vært en tur på dekk i natten og sjekket at vi satt godt fast i bøyen, og at dregge-alarmen var aktivert. Det gikk fint. Neste dag var både tåkete og litt regn...fortsatte sørover til vi gikk inn til Varberg..Fant en ledig plass i gjestehavnen mellom påler som var merket grønn og ledig. Så gikk vi opp i byen og fant en hyggelig gågate og restaurant der vi fikk både mat og pils..
23 juni og St.Hans. Vi stakk tidlig på formiddagen ut fra Varberg. På med regntøy for det var skikkelig drittvær...så ble det satt rett kurs rett sørover mot havnen Torekov. Der skal vi ta St.Hansfeiringen og det skal bli siste svenske havn før vi skulle krysse grensen til Danmark.
Ankomst Torekov. Etter mange timer seilas nådde vi sent på St.Hanskvelden fram til gjestehavn i Torekov i øsende regn og ganske frisk vind. Havnen var allerede smikkfull og alle i andre båter og folk var lite inviterende når vi kom inn. Men vi klarte på egen hånd å karre oss inn for natten på en ledig flytekai med vinden i baugen inn fra styrbord. Fikk litt sånn følelse.."lykken er å få festet fortøyning godt i kaien". Like etter at vi hadde fått satt gode fortøyninger, så kom en ny 36 fot Forgus seilende inn forbi oss, med mann og dame ombord...og skipperen ropte gjennom vinden inn til oss at han var uten motorkraft og trengte hjelp til å få feste i kaien...og så dreide han rundt og ut igjen fra havnen og tok en runde utenfor moloen, før han så kom inn igjen, mens jeg fikk hjelp fra en mann i nabobåt til å flytte en annen båt, og gjøre plass og fortøyninger klar for den seilende som uten motorkraft snart var på vei inn igjen. Da han så igjen kom seilende opp tett forbi og langs med oss, fikk vi fatt i tau-ende som ble kastet inn til oss. Raskt revet han seil, og vi fikk gjort fast hans tau-ender til våre kryssholdt, slik at han ble stoppet. Deretter klarte vi å dra båten hans inn inn til en trang, men passende og ledig kaiplass langs kaien lenger bak oss. De fortalte at dette var deres aller første tur med sin nye båt som de nå hadde vært og hentet og var på vei nordover, da motoren deres streiket. Til alt hell var de begge erfarne seilere, og når de fikk litt ekstra hjelp fra oss våkne til å få festet fortøyning i land, så kom de heldigvis til alt hell vel til kai. Uten dette så ville situasjonen lett kunne ført til større skader på både deres og andres båter. Det var virkelig tilløp til dramatikk, med lykkelig utgang.
Det ble lite bål, og mye drittvær denne kvelden, men vi hadde i stedet en hyggelig St.Hans-kveld for oss selv ombord, mens vinden rugget i Tatanka.
Se videre under avsnitt "Vi krysser grensen"..
24 juni stakk vi ut fra Torekov og svensk fastland med plan om å ta neste landgang på dansk jord.
Utenfor moloen som beskytter den svenske gjestehavnen Torekov, sto vind og sjø fra frisk bris inn fra vest. Derfor dreidde vi like utenfor grunnen snarest kursen rett sørover og satte dermed kursen rett sør mot siste svenske landtunge og vestvendte nes. På dette fastlandet ligger inderst i bukten den kjente tennisbyen Båstad, og lenger ut ligger neset med navnet Kullen.
Den sørlig kursen holdt vi til helt opp under Båstad-landet, der vi omtrent 4-500 meter fra land så dreidde 90 grader til styrbord og fulgte fastlandet vestover og helt ut forbi Kullen Fyr. Litt utenfor fyret ble kursen deretter satt sørvestover, til vi etterhvert krysset grensen over til Danmark og først tvers over trafikksonen for næringstrafikk som går ut og inn nord/sør gjennom Øresund. Her er det virkelig travelt..store tankskip og stykkgodsskip og passasjerskip i store størrelser og høy fart. Her gjaldt det å følge med og planlegge kryssing med så gode marginer osm mulig, for her viker ingen en tomme på sin kurs og fart...🙂.
ANKOMST DK
Sent på denne ettermiddagen den 24 juli 2017 ankom vi Sjælland i Danmark, og vi seilte inn forbi ærverdige kongelige Kronborg slott og inn til gjestehavn i Helsingør.
Straks etter, og vel fortøyd ved kai, stormet vi første havnerestaurant og fikk inntatt etpar vel fortjente halvlitere øl med kalde leskende Tuborg Classic. Det smakte omtrent himmelsk..
De neste dagene, 25. og 26 juni ble brukt til å først utforske Helsingør, og senere fikk jeg for første gang tatt en rundtur rundt på Kronborg slott. Slottet er en del av dansk kongehistorie, og i tillegg også en del av vår egen familiehistorie gjennom at den ansvararlige Kommandanten på slottet var far til min mormor. Dessuten er Kronborg slott også udødeliggjort gjennom Shakespears "Hamlet". Alt dette virker nesten uvirkelig og gir og sammenheng og kuriositet.
Det gamle skipsverftet i Helsingør er dessuten imponerende omarbeidet av arkitekter og er blitt et utrolig spennende og flott skipsfartsmuseum som er en stor opplevelse for besøkende i byen. Anbefales å besøke..lærerikt, og vel verdt minst en times besøk, både for store og små.
27.juli startet siste seil-etappe som skulle føre oss og Tatanka fram til midlertidig havn utenfor København. I godt vær med sol og bra seilvind stakk vi etter frokost ut fra gjestehavnen i Helsingør, og så fulgte vi stabil kurs sørover gjennom Øresund og helt opp under den svenske øyen Ven som ligger øst i Øresund, før vi så måtte slå gjentatte ganger som følge av vindretning og ellers mye kommersiel trafikk i trafikksonen gjennom Øresund. Etter en lang dags seiling kom vi fram til dagens endehavn og kai klokken 21.30 mens solen fortsatt sto lavt på himmelen.
Mens Unni dro tilbake til Bergen med fly for å gå i jobbturnus igjen, ble jeg tilbake ombord for å avklare en mere varig kaiplass. De neste 14 dagene gikk med småreparasjoner og annet praktisk arbeid ombord i Tatanka. Fikk også noen dagers besøk av datter og venninde, og senere av noen andre venner og kjentfolk. Benyttet anledningen sammen med disse og fikk tatt noen bydager i København sammen.
Den 14 juli forlot jeg Tatanka i gjestehavnen og dro på en måned landlov hjemme i Bergen. Dette var 2017-årets lengste sammenhengende langtur. En måneds tid senere ..i august tok vi også og gjennomførte seilturen Sjælland Rundt, som beskrives annet sted her.
Nyeste kommentarer
21.06 | 09:07
Hei A, höres ut som om du&dere får enda en interessant seglings sommer! Jeg önsker deg god seglas langs Verdens Vakreste Kyst! SkipOhoi!⛵️
01.05 | 16:26
Interessant å lese om deg og ditt. God tur videre og håper du får godt vær med god bør.
12.01 | 15:08
Skjetten, ikkeskjetten. Bj
12.01 | 15:07
Mange fine bilder! Viktigste kommentar: du er ikke Skjetten! Bjørn