Vi forlater svensk jord i 2017

24 juni stakk vi ut fra Torekov og  forlot svensk fastland med plan om da å ta neste landgang  på dansk jord. 

Utenfor moloen ved svenske Torekov sto sjø og vind inn fra vest. Derfor dreide vi til babord og satte kurs rett sørover og rett sør mot siste svenske landtunge og vestvendte nes. Dette fastlandet har inderst Angelholm og lenger ut er neset med navnet Kullen. Den sørlige kursen holdt vi til tett opp under le-siden av Kullen-land, før vi 3-400 meter fra land så dreide 90 grader styrbord og fulgte fastlandet vestover og helt ut forbi Kullen fyr.  Utenfor fyret møtte vi vestavinden og da ble kursen deretter satt sørvestover, til vi etterhvert krysset tvers over til Danmark og trafikksonen som kommer inn nordfra og går inn gjennom Øresund.  

 

YESS..., VI KRYSSER OVER DANSK GRENSE i 2017

Sent på denne ettermiddagen den 24.juni 2017 seilte vi inn forbi  ærverdige kongelige Kronborg slott og inn til  gjestehavn i Helsingør. Straks etter og vel fortøyd, stormet vi første havnerestaurant og fikk inntatt etpar velfortjente halvlitere øl med kalde leskende Tuborg Classic..  Det smakte omtrent himmelsk...

De neste dagene, 25.og 26.juni ble brukt til å først utforske Helsingør, og senere fikk jeg for første gang tatt en rundtur rundt på Kronborg slott. Slottet er en del av dansk kongehistorie og i tillegg også en spesiell del av vår familiehistorie gjennom den ansvarlige Kommandanten på slottet, foruten også at Kronborg slott på sitt vis ble udødliggjort gjennom Shakespears Hamlet.  I alt en nesten uvirkelig og varig sammenheng og kuriøsitet.

Det gamle skipsverftet i Helsingør er dessuten imponerende omarbeidet av arkitekter og blitt til et utrolig spennende og flott skipsfart-museum som er en stor opplevelse for besøkende i byen. Anbefales å besøke. 

27.juni startet i denne omgang på siste seil-etappe som skal føre fram til midlertidig havn sør for København.

I godt vær, med sol og bra seilvind stakk vi ut fra gjestehavnen i Helsingør og så fulgte vi stabil kurs sørover østsiden av Sjælland, ned gjennom Øresund og  en sving helt opp under den svenske øyen Ven øst i Øresund, før vi så måtte slå gjentatte ganger som følge av vindretning og ellers mye  kommersiell trafikk i trafikksonen mot København. Etter en lang dags seiling kom fram til dagens endehavn og kai klokken 21.30  sør for Københav mens solen fortsatt sto på himmelen.

Jeg ble igjen ombord for å avklare for en mer varig kaiplass i løpet av de kommende dagene, mens Unni dro hjem fra Kastrup med fly tilbake til Bergen og jobben.

De neste 14 dagene brukte jeg i denne nye gjestehavnen og ombord i Tatanka.  Fikk besøk av min datter og en venninne av henne i noen dager, og etterpå kom det andre kjentfolk innom i noen dager. Vi fikk, innimellom arbeider ombord, også brukt noen bydager rundt i København.

14 juli forlot jeg Tatanka i havn utenfor København.Tok en seilfri periode og tok en tur hjem til Bergen.

 

 

 

NYTT TOKT i 2017...NÅ SJÆLLAND RUNDT, en seiltur i august

På tur over Køge Bugt

12.august dro vi tilbake og ombord igjen i Tatanka..nå igjen med Unni som medseiler. Unni starter nå på sin siste del av sommerferien sin.

Seiltur-prosjektet i denne delen av sommeren er nå for første gang å seile rundt hele øyen Sjælland, og komme tilbake til utgangspunktet i havnen like sør for København.

Den 13. august kastet vi loss fra midlertidig havn utenfor København etter en la-a-a-ng fastliggende periode ..en hel måned fortøyd og uten seiling.

Planen er nå denne gangen å følge kysten Sjælland rundt i retning med solen, og komme tilbake til samme havn som vi nå går ut fra, en fast avtalt havneplass like utenfor København.

Det ble en lang etappe på første dag. Over 6 timer på sjøen, langt ute fra land, som følge av langgrunner og dessuten områder med klaser av små svarte fiskeri-flagg. Under seil hele veien tvers over Køge bugt, forbi Køge by, videre forbi Stevns Klint, utenom fiskeområder merket i kartet, før vi fant innløp til havnebyen Rødvig, en havn syd for Stevn på sydøst Sjælland. Dette ble første havn på denne delen av 2017-seilturen der vi nå skal seile rundt hele Sjælland.

Havnen i Rødvig og alle gjesteplasser var full av gjesteseilere, men vi fikk legge oss utenpå en svensk seilbåt som lå longside ved kai den første natten, og da de dro videre grytidlig neste morgen, la vi oss longside inntil kaien der de tidligere lå, og tillot oss der først en lang formiddagfrokost, og senere en lang vandretur på 5-8 kilometer rundt Stevns Klint, der vi fikk med oss Åpen dag og slapp inn og rundt på det danske militære forsvarsanlegget på Stevns fort. Smekkfullt av kanoner, rakettposisjoner og annet vaktanlegg som var designet for å holde kontroll på mulige angrep ut fra østlig del av Østersjøen.

På denne vandreturen gikk vi også tvers gjennom Stevns musikkfestival som pågikk samtidig. Det ga oss et flashback fra egne festivaltider der unge mer eller mindre påkledde og hippie-aktige skapninger "levde ut" alle sine villeste ideer og prøvelser til musikk på full guffe...helt som "i gamle dager"..🙂

 

Fra Rødvig til Stege

Retningspil i Stege by på Møn peker mot Ørsta/Volda !??

14.august. En dag som ble en skummel seiltur. Det startet nydelig, med fin vind og temperatur og nydelig solskinn et langt strekk over Faxe bugt, og vi fulgte så kurs inn mot Bøgestrøm og den seilrennen som var merket opp på kartet.

Det ble en langt mer krevende seilas enn jeg trodde på forhånd, rennen var smal, den var merket med vekselvis grønne og røde staker staker og seilrennen svingte hit og dit, stadig i helt andre retninger enn dit vi skulle, men vi ble bare nødt til å følge merkingen, mens jeg flere ganger fikk hjertet i halsen da dybdemåleren viste dybder det egentlig ikke var mulig å passere...men mot alle dybde-odds..vi gled forbi. Stadig dukket det også opp enten små svarte flaggstaker med fiskegreier foran oss, eller så måtte vi stadig plutselig styre unna store flytende siv-flak og sivkladder på størrelse av flere båtlengder. Noe drit å få i kjølevannsinntak og rundt seildrev. Tror vi klarte å unngå det verste. Alt virker. (Har ikke inspisert seildrev og truster enda, men sjøvannsinntaket synes å ha klart seg).  

Siden vi hadde lyst til å oppleve de berømte kalk-klippene på Møns Klint, satte vi kurs på ettermiddagen inn merket seilrenne til byen Stege på øyen Møn. Fortøyde i inderste gjestehavnen med baugen mot kaien og fortøyning akter på pæler. Så opp i butikken og hamstre mat og drikke, før vi orienterte oss rundt i byen. Pussig greie her, midt ute på en gressplenen midt i havnen står det en rød stang på 3 meter høyde med flere pil skilt øverst med retnings-piler og en pil er påført norsk flagg og navnet "ØRSTA 1345 km"...av alle steder !!  (Det sto også pil til andre retninger med andre stedsnavn til andre land.) Fikk ikke spurt lokale hvorfor dette  "Ørsta" er satt opp der. Må huske å spørre om forklaringen neste gang.

15.august og neste morgen i Stege pakket vi tursekker og lette klær, gikk opp i byen og leide sykler, og klok av tidligere erfaring med sykkelutleie på Ærø i 2014, så ba jeg om punkteringsgaranti. Utleier flirte og sa syklene var punkterings-sikre.. Så trødde vi avgårde 15-16 kilometer langs landevei, tvers over øyen og ut til klippekanten som stupte 50-100 meter nesten loddrett ned til stranden nedenfor. Flere steder  på klippestien hadde kalkfjellet tydelige tegn på nylige ras og utglidninger ..skummelt flere steder på stien..

Typisk nok fikk jeg i 14.30-tiden punktering 23 kilometer unna, men jeg ringte utleiefirmaet som i løpet av 45 minutter kom kjørende ut med en ny sykkel til meg, så vi kom oss greitt tilbake til båten etter en fasinerende og flott sykkedag over 5-6 timer.

 

Stege-Vordingborg.

16.august kastet vi loss fra Stege, fant en  zikk-zakk seilrenne som førte oss ut fra havnen og ut i hovedstrømmen som gikk vestover, og etter flere timer fant vi en seilrenne som førte oss inn en fjord-arm og helt inn til Vordingborg by. Mye grumsete vann, mye siv fløt rundt i havnebassenget i Nordhavnen, ikke særlig badevennlig, men fin havn, nesten full av båtgjester, men vi fant en plass ytterst, rett foran en svenske med en 38 fot Najad. La oss med cockpiten mot solnedgangen, åpnet ankerpilsen og fant roen.

Etterpå tok vi et streif rundt i gjestehavnen og etterpå en tur  i byen som er en eldgammel dansk by med en helt sentral plass i dansk historie, og med Kong Valdemar som sentral . Byens borg er urgammel og veldig severdig, og byen er ekte dansk med sine gamle hus og gågater og er veldig trivelig. Kvelden avsluttet vi med en nightcup på havnepøbben.

Vordingborg - Omø

Langelandsbroen i sikte

17.august. Så stakk vi ut fra koselige og hyggelige Vordingborg. Måtte nødvendigvis følge den lange og grunne seilrennen østover en times tid i motsatt retning av den vestlige retningen vi skulle, før vi fant merkingen inn på den like smale seilrennen sørvestover som endte ut i hovedleden Storstrøm, og videre vestover under Storstrømsbroen som krysser over fra Sjælland til øyene Falster og Lolland. Seilleden under broen  var en nødvendig og tydelig merket seilled der det var svimlende 7 meter dybde under kjølen.

Etter den passeringen under broen var det flere timers seiling med bris til frisk bris fra sørvest, mens himlen mørknet forut i vår retning.  Vi hadde tenkt oss inn til øyen Vejrø for kvelden, men da vi nærmet oss, fant vi ut at havnen ikke passet for oss. I stedet satte vi kurs mot øyen Omø omtrent 2 timer lenger nordvest og i rett retning der vi skulle. Vi er da kommet så langt som på sørvestsiden av Sjælland. Etter hvert økte vinden på og regnet begynte å pøse ned. Skipperen måtte i full regn-mundur og hovedseilet ble revet, men lot genoaseilet stå.

Havnen på øyen Omø og tilhørende gjestehavnen i Kirkehavn lå på nordsiden av øyen og vi måtte sette kurs først opp i sundet mellom Omø og sør for naboøyen Agersø. Deretter måtte vi seile en lang bue utenom grunner og nord om Omø, før vi kunne følge merket innseilingsrenne i sørlig retning til helt inn i Kirkehavn-havnen. Det var blitt sent på kveld og alle plassene longside var opptatt av andre båter, og da vinden var stri fra vest, måtte vi streve litt for å få dreid baugen gjennom vindøyet og komme inn mellom to ledige påler og fikk deretter fast tamp i land.

Regnet bøttet ned, så det ble ikke inspirasjon til å utforske øyen, selv om øyen så spennende ut og det var gratis utleie av flotte nye gjestesykler. Valgte i stedet å spise rødspettemiddag og noen pils på havnekroen, før vi passe sliten gikk til køys for en tidlig start neste morgen. Vi hadde ut fra gjeldende værmelding de nærmeste dagene stipulert at vi fortsatt i noen dager må dra videre hver morgen, for å nå frem til utgangspunktet og endemålet til avtalt tid om 10 dager.

Omø - Kalundborg

Gratis sykkelutleie i gjestehavnen i Kirkehavn på Omø

18.august var oppholdsvær, men ganske grå, tungt skydekke eller tåket dag. Vi kastet loss og seg ut fra Omø og satte kursen nordover på vestsiden av Sjælland. Heldigvis bedre dybder og slutt på "syke" seilrenner og sivkladder og mylder av  "fisketing" i kursen.

Nå ble det etterhvert andre utfordringer når vi nærmer oss stortrafikk i separasjonsleden, den leden der all næringstrafikk med gigantstore tankbåter og lignende setter kursen når de skal opp gjennom Storebælt og videre nordover i havet Kattegat. Ut av tåken dukket stadig store containerskip og andre store, enten kom det bak oss i 20 knop fart, eller så kom de motgående i samme fart. Det gjaldt å holde seg helt i østre ytterkant av leden og holde god utkikk. Fikk tatt noen bilder av disse  underveis i tåken.. Vinden var rimelig stri fra sørvest og vi seilte med genoa og rev i storseilet gjennom flere timer nordover, til vi passerte utenfor Korsør og fortsatte deb merkete leden under Storebæltsbroen. Deretter fortsatte vi enda 4-5 timer  forbi øyen Musholm og videre over Jammerland Bugt, før vi så rundet neset Asnæs og satte kursen inn til Kalundborg, der vi trodde vi kunne finne god og lun havn midt i byen.

Det viste seg å være helt feil..en skammelig elendig gjestehavn helt uten fasiliteter i storbyen Kalundborg. Helt for jæv...det var sent, vi var slitne, langt til neste by...vi fant en seilrenne inn til en privat marina litt lenger vest for sentrum av byen..og der fant vi en stor fritidsbåtmarina..og innimellom alle opptatte båser så fant vi en bred nok ledig bås (merket med grønt tegn) mellom påler. Der gikk vi inn og fortøyde, og koblet inn landstrøm, og så sjekket vi i havnehuset...Velkommen gjesteseiler, her er gratis dusj, oppholdsrom med TV, gratis sykkelutleie, og sykkelsti langs havnen inn til byen. Dette Kalundborg ble likevel lykkeland for oss i dag. Vi syklet til butikken, fikk handlet proviant for 2-3 dager og nøt pils og vin på pøbb, før vi gikk ombord og "besvimte" av trøtthet og ro. Trivelig bydel den nordre delen, men i søndre bydel hadde kommunen plassert et forurendende kullkraftverk som virkelig så vulgært og ækkelt ut .. midt inne i en ellers flott by. Det virket skammelig, selv om det sikkert ga mange arbeidsplasser i kommunen der. Ubegripelig greie det der.

19 august var kraftig vind fra vest inn mot havnen i Kalundborg. Vi burde strengt tatt tatt en ekstra fridag, men tidsplanen gjorde at vi besluttet å gå ut i Kalundbrog fjord for å komme oss utenom neset Røsnæs før vi kunne sette kurs nordover mot åpningen og seilrennen gjennom Sjællands Odde. Det er en smal seilrenne for småbåttrafikk som kalles "Snækkeløbet" som vi skal gå gjennom, for å komme inn til neste kveldshavn i Odden havn på nordsiden av Sjællands Odde som var seilplanen for dagen. 

Hele denne dagen slet vi med knallhard vind fra nordvest og det ble en krevende dag med mye tung sjø inn på babord baug og skybrudd som skummet på det opprørte havet..det gikk seint fremover. Etter mange timer urolig seiling begynnte jeg å lete etter seilmerket som skulle vise innløpet til seilrennen, men uten å få merket i syne. Det ble å bare stole på gps og kart mens sjøsprøyten slo innover baug og sprayhood, og så plutselig fikk jeg syn på merket og fikk justert inn på rett kurs tett forbi merket og gjennom rennen, og endelig kunne vi så etter neste merke endre kurs inn mot Odden havn, der vi så endelig etter halvannen time senere gled inn i skumring til en smikkfull havn med vinden presset inn fra vest-nordvest.

En havnevakt dukket opp ytterst på en utstikker og ropte til oss at vi kunne legge oss utenpå den ytterste båten som skulle ligge fast fortøyd der i enda en måned. Han hjalp oss med å ta imot fortøyning og gjøre landfeste, og så klarte vi resten av fortøyningen selv. Endelig i havn...i Odden Havn..Det var kanonbra !

Videre beskrivelse av turen fortsetter under avsnittet helt til venstre på oversikten nederst "Nordvest Sjælland" (se øverst til høyre under "Mer")