2017. Seil-planer for året, diskusjoner og forberedelser

Ja, nyttåret er nå passert. Mildværet har holdt stand, til tross for at Tatanka har vært godt forberedt på vinterens mulige vær-utfordringer.

Sist vinter i 2015 la frosten seg før jul, og både plenty snø og isen rundt båten var flere centimeter tykk og umuliggjorde bruk av båten før langt ut på nyåret i fjor 2016. Isen slapp det året taket rundt den 20 januar. Med denne erfaringen som bakteppe bestemte jeg meg i desember, før jul 2016, at jeg denne vinteren trolig heller ikke kom til å bruke båten i de "tyngste" vintermånedene, desember og januar. 

Tatanka har som alltid fast tilhold liggende i marina på sjø gjennom vinteren, og med ellers vanlig jevnlig tilsyn og stell så har hun trivest godt med det.

Derfor, før jul 2016, demonterte jeg diverse utstyr på Tatanka, og leverte nye arbeidsoppgaver til seilmakeren. Og denne vinteren (2016/2017), da for første gang i min eierperiode, dekket jeg nå absolutt hele båten med presenning. Satte opp stativ/støtter på dekk og la en solid vinterpresenning over hele båten. Og satte på ekstra solide fortøyninger og startet el- vifter og avfukter ombord.

Deretter har jeg til nå hatt de ukentlige inspeksjonene ombord under presenningen. Alt der er stabilt knusktørt og godt utluftet.

Hvis nå ikke vinter med frost, is og snøfall ankommer iløpet av januar/februar, så regner jeg med å demontere presenningen og klargjøre båt og utstyr allerede til en tidlig sesongstart i 2017. Og da foreløpig med småturer i hjemlige og lokale farvann.

Vel, vi får se det an... men selv om det for øyeblikket ikke ser slik ut enda, så kan jo vinteren komme sent i år, kanskje først ut i februar 2017..? ...hvem vet...jeg får ta noen grundige studier på langtidsvarslene når halve februar er i sikte, før jeg tar en endelig avgjørelse om nå presenningen skal av.

Foreløpig er det kommende turprosjektet for 2017 ellers såvidt begynt å avtegne seg.

Den siste 2016-sommersesongen som ligger bak oss, har vært en sesong som helt og holdent har vært avgrenset til bare rundt midterste Vestlandet, langs kysten mellom Boknafjorden og Sognefjorden. Det er ikke lite det, altså. Det er jo et gigantisk og flott område vi tilhører her vestpå. Utvilsomt det.

Og fint har det  vært denne gangen og denne 2016-sesongen. Det å jo flott få utforsket litt mer av Vestlandet. Vi er jo så priveligert i denne "vestlandsregionen", og vi som er så ekstra heldige å få utforske med egen båt. Takk for det, og takk for mulighetene.

Og grip sjansene når dere som ikke selv har båt, når dere får tilbud fra venner med båt, om å bli med dem på turer. 

 

Noen kjedelige erfaringer:

Og apropos båtturer...igjen som tidliger år igjen sagt flere ganger ...og igjen et lite stort hjertesukk... som vanlig og spesielt for seilbåter ..det er spesielt for seilbåter dessverre alt for mange kaier og gjestehavner også her vestpå som ofte er skrekkelig svakt merket for dybder inne ved kai....Man kan jo ofte og lett tro at svært mange gjestehavner helst bare vil ha besøk av cabincruisere og lette motorbåter som trenger lite vann under vannlinjen. Mest passende for dem som har grunn kjøl som bare stikker en enkelt meter ned....Eller så mangler mange kai-eiere innsikt og kunnskap om andre fritidsbåter enn disse hel- og halvplanende drivstofforbrukere...  Påstanden hevdes med bakgrunn i at mange av gjestehavnene er planlagt og anlagt på steder der seilbåter får problemer på lavvann. Og lavvann skjer jo ikke så sjelden i norske farvann !  Åpenbart må det være en overraskelse for mange kai-eiere at også seilbåter har ønsker og behov om å komme inn i akkurat deres havn. ...  Derfor, kjære seilbåtskipper, du som liker å komme rundt i de kystnære strøk med en støysvak liten motor og oftest bare med vindkraft, og med lite hekksjø og forurensning, og med lite sjenanse for andre sjøfarende...du må som vanlig alltid være ekstra på vakt for overraskelser når du går inn til ukjente kaier. Dra heller forbi, hvis kartet ditt ikke er tydelig på at dybden inne ved kai holder mål. Så slipper du å bruke unødig tid på bomturen. 

Det er kjedelig og dumt at gjestehavner og kai-eiere ikke kan merke og skilte mot sjøen med tydelig dybder, eller merke de plasser og steder hvor der er hindringer, eller for grunt ved kai for seilbåter. Istedet blir det litt sånn velkomst-holdning : "skipperen har ansvaret, og må klare seg sjøl".  Selv i kjente havnebøker som Havneguiden og tilsvarende, mangler oftest angitte dybder helt inne ved kai og bryggekanter. En så vesentlig og viktig opplysning for seilbåter..  det mangler alt for ofte. 

Tenk deg og se situasjonen når man en sen kveld,... ofte sliten etter en lang dag på sjøen, ...har satt kurs inn til en positvt markedsført havn,...  og så kommer du inn der og først da oppdager at stedet har en for grunn havn..., da kan tanken om  "norsk gjestfrihet"  slå inn. ...Før man så snarest må konsentrere seg igjen, og sent på kvelden seile videre i flere timer frem til neste mulige gjestehavn eller naturhavn, ... da hvis været passer for det. Ja, det var dagens hjertesukk...for denne gang.

Forslag:

Kan interesseforeninger for frititdsbåter/seilbåter lobbyere overfor eiere i gjestehavner noen fargekoder for kai-merking? på lavvann ?  

Øverst på kaikanten kan males rød stripe  som varsler max 1 meter ved kaikanten, ...

gul stripe varsler max 2 meter,....og grønn stripe , varsler dyder over 250. Og veldig kjekt hvis havner var skiltet  med tekst som anmoder lavtstikkende hurtigbåter og planende båter om å være åpen for å gi prioritet til dyperegående båtersom på samme tid er på vei inn. Selv har jeg sågar møtt på tank-og bunkersplasser der min 2 meters kjøl har hindret meg å komme inn til kai og fylle på stedet. Håpløst, syns jeg !

 

Men nå ved start på 2017 rykker det likevel etterhvert i langtur-muskelen igjen.

Gjennom høsten har det vært endel grubling på hvor om neste langtur denne gang skal gå nordover igjen, for å fortsette Nord-Norge-prosjektet som ble noe avkortet i 2015, da vi snudde tett ved Bodø og Polarsirkelen...eller om det nå 2017-sesongen skal blir en kurs sørover igjen.

 Ja...bare følg med her i bloggen, så får du de jevnlige oppdateringene.. 🙂

 Du kan jevnlig lese og bli oppdatert .